Het is een wedstrijd die je liever als finale zou zien, maar als liefhebber valt er nu al eerder van te genieten: Brazilië – België in de kwartfinale. Waar Brazilië het niet enorm lastig had tot nu toe, had België het verrassend lastig met Japan in de achtste finale. Wat betreft scorend vermogen betreft steekt België er met twaalf doelpunten tegenover zeven van Brazilië bovenuit, maar geeft daardoor ook wat meer weg: vier tegendoelpunten tegenover één. Het zegt allemaal nog niet erg veel.

Vandaag moet Brazilië het stellen zonder de geschorste Real Madrid-speler Casemiro. Een groot gemis aangezien hij de meeste passes op Neymar aflevert – die vervolgens met zijn creativiteit veel gevaar veroorzaakt. Maar dat niet alleen. Casemiro is namelijk de laatste man op het middenveld die alles op kan vangen voor de verdediging aan de bak moet. Het geeft de snelle jongens voorin de rust op het moment dat ze weten dat Casemiro achter hen staat om alles op te vangen. En waar elke positie bij Brazilië dubbel bezet is, is dat alleen bij die van Casemiro niet het geval. Bondscoach Tite zal de afgelopen dagen veel geëxperimenteerd hebben op de training om de positie van Casemiro zo goed als mogelijk op te vullen. De meest logische oplossing lijkt Fernandinho op die positie met de verdediging wat dichter tegen hem aan. De ruimte achter de verdediging zal dan groter worden, maar veel andere oplossingen lijken er niet direct te zijn.

Brazilië is het hoe dan ook het meest veelzijdige team dit WK. Het kan enorm sprankelend voetballen, aanval na aanval afleveren, maar ook erg degelijk spelen. Veel zwakke punten kent het niet, op het gemis van Casemiro na. Een ander zwak punt is de druk van de Belgische aanvallers op keeper Alisson. Dit WK bleek dat wanneer er druk op hem uitgeoefend wordt, hij de bal vaak met een enorme kracht naar voren rost. Tegen de Mexicanen in de achtste finale was dat geen gevaar – wat betreft lengte komen ze namelijk overeen met de Brazilianen. Vandaag zal dat anders zijn met sterke koppers als Vertonghen, Kompany, Meunier en Alderweireld. Eigenlijk de gehele verdediging van België zou dus elke bal van Alisson op kunnen vangen tegenover de kleinere Neymar, Jesus en Willian.

De Belgen zullen op hun beurt veel geleerd hebben van de wedstrijd tegen Japan. De twee tegendoelpunten en achterstand kwamen daar niet zomaar even uit de lucht vallen. Bij balverlies was duidelijk te zien dat de Belgen elkaar de schuld gaven met handgebaren, slome reacties en soms zelfs helemaal geen reactie. De ergernis nam de overhand bij het elftal en Japan profiteerde tweemaal slim. De winst sleept België uiteindelijk ook geheel op eigen karakter het vuur uit. Invaller Fellaini, vaak bekritiseerd om zijn spel, gaf een soort totale rust over de ploeg. Er was minder balverlies, aanvallen liepen soepeler en de ergernis ebde langzaam weg.

Een strijd tussen Neymar tegen Hazard. Een strijd tussen Premier League-spitsen en rivalen van Manchester Jesus en Lukaku. Een strijd tussen Coutinho en De Bruyne. Een strijd tussen keepers Alisson en Courtois. En uiteindelijk een strijd om een plek in de halve finale tegen Frankrijk of Uruguay.