In samenwerking met medestudent Roelant Frijns ben ik mijn idee gaan uitvoeren: de transferzomer van 2019 voorspellen. De focus ligt voornamelijk op jonge spelers met veel toekomst. Jongens als Neymar en Bale laten we dus buiten beschouwing, die spreken namelijk voor zich. In totaal zijn er vijf delen met elk twee spelers gepubliceerd. Bij aanvallers gaan we qua statistiek in op goals en assists, terwijl we bij verdedigers juist in gaan op onderscheppingen, geslaagde tackles en overtredingen.

Naarmate het project vorderde, besloten we een Medium-account aan te maken waarop we in de toekomst meer voetbalverhalen kunnen publiceren, genaamd ‘De Middenstip’. Waarom Medium? Omdat we beiden toegang hebben en je daar een kans hebt op lezers – terwijl dat op je blog (buiten je kring om) niet zo is. Afwachten is natuurlijk of het effect heeft.

Het eerste deel vind je hier. De volgende delen linken zich automatisch door vanuit het eerste deel.


Reflecteren volgens de STARR-methode

SituatieRond de winterstop kreeg ik dit idee al. Ik las (en lees) veel VI Pro en wilde een zelfde soort artikel maken. Omdat afgelopen winter geen hele speciale was qua transfers, ging de focus op deze zomer. Ik vroeg medestudent Roelant om samen te werken, die daar enthousiast op reageerde.
TaakWe gaven onszelf de taak om telkens twee spelers te belichten die een eventuele transfer zouden kunnen maken. Het belangrijkste is het bekijken van beelden en het zoeken van cijfers. Beelden via YouTube (helaas geen geld voor Wyscout) en cijfers via Transfermarkt.nl en Whoscored.com.
ActieVooraf stelden we vast dat we tien spelers wilden belichten. Elk vijf dus. Zelf zocht ik ze uit door bij elke wedstrijd die ik keek (+- 1 per dag, in het weekend +-3 per dag), spelers te noteren die me opvielen. Vervolgens koos ik dus voor bijvoorbeeld een Havertz, waar ik razend enthousiast over was na Leverkussen - RB Leipzig bezocht te hebben in april.

Ik bekeek beelden en noteerde dingen die me opvielen. Daarnaast hield ik de actuele cijfers. Vervolgens schreef ik gewoon uit de losse pols mijn analyse van die speler.

Uiteindelijk maakten we vijf delen van telkens twee spelers. Deze publiceerde ik samen met de informatie en cijfers op Medium. We kozen vlak voor de deadline van ons blog om een account te maken voor in de toekomst. Zo kunnen we bijvoorbeeld volgend jaar ook verhalen over voetbal publiceren - op een platform waar je door te werken met tags sneller de kans hebt om ontdekt te worden.
ResultaatMet de vijf stukken ben ik tevreden. Ik was verantwoordelijk om alles te publiceren en opmaken, Roelant voor de eindredactie. Op die manier hebben we denk ik optimaal gewerkt en deze vijf delen kunnen publiceren.
ReflectieTerugkijkend zou ik onze werkwijze niet veranderen. Deze was gestructureerd en liep volgens plan. Helaas drong de tijd, anders was ik nog iemand gaan zoeken om portretten te tekenen van elke speler. Dat had het hele verhaal wat mooier vormgegeven. Nu staat er alleen maar tekst en oogt het wat kaal en nodigt het niet enorm uit.

Daarnaast zou ik graag volgende stukken willen schrijven aan de hand van Wyscout. In dat programma kun je volledige wedstrijden terugkijken, maar ook alleen beelden van een specifieke speler. Tevens zie je gemakkelijk statistieken, kun je lijnen op het veld trekken en ga zo maar even door. Helaas is het programma vrij prijzig (+- 50 euro voor journalisten per maand), dus erg realistisch is het helaas niet.