Er zijn naast Koude Zaken, het onderzoek voor leerjaar 3 en het onderzoek voor Open Eyes Institute nog enkele projecten waar ik mij de afgelopen tijd mee heb beziggehouden. Zo is er een groot project waar ik aan mee werk van het Tilburgse Bank 15 genaamd Politiek Gelul, waarin Tilburgse politici dichter naar Tilburgse jongeren worden gebracht. Ook is er een project dat ik samen met medestudenten Mirre en Femke doe waarin we een podcastnetwerk op willen zetten. Hieronder vind je kleine samenvattingen van de dagen waarop ik me met deze projecten heb beziggehouden, puur en alleen om wat meer inzicht te geven in mijn dagelijkse werkzaamheden. Het geeft het geheel net wat meer ‘body’. Achter de kalender staat de dag met datum, achter het notitieblokje het specifieke project.

🗓️ woensdag 7 april | 📓 Politiek Gelul

Vandaag vond de eerste fysieke meeting voor Politiek Gelul bij Bank 15 plaats. Dat gebeurde met de twee projectleiders vanuit Bank 15, Fenne en Anouk, en drie studenten van de FHJ – waarvan ik er dus één ben. In deze meeting hebben we gebrainstormd over hoe we het gastcolumn en de podcast met elkaar kunnen verbinden. Beiden verschijnen over ongeveer 1,5 maand voor het eerst en geven dus ook voor het eerst een indruk af op de doelgroep: jongeren in Tilburg die stemgerechtigd zijn (of dat later dit jaar nog voor de volgende verkiezingen worden). Uiteindelijk is besloten dat ik vanaf het begin mee ga werken aan de podcast, de andere twee studenten stromen later in mochten ze dat dan nog steeds willen.

🗓️ woensdag 14 april | 📓 Politiek Gelul

Vandaag zou de tweede meeting zijn voor alles omtrent de podcast. Helaas had ik problemen met het openbaar vervoer en kwam ik niet verder dan Eindhoven en later Den Bosch. Daarom hebben we gekozen voor een nieuwe datum: aanstaande maandag 19 april.

🗓️ donderdag 15 april | 📓 Podcastnetwerk

Een nieuw project dat vorm kreeg door inspiratie tijdens werkzaamheden voor Koude Zaken. Samen met Mirre was ik voor een interview in Rotterdam waar we het hadden over mooie kantoorpanden, en hoe tof het zou zijn om daar een podcaststudio in te kunnen bouwen. Vanuit daar ben ik gaan fantaseren en kwam ik op een voorzichtig idee: een podcasthuis bouwen waar jonge makers terecht kunnen om zijn of haar podcast-idee uit te kunnen werken, in samenwerking met mij en andere meer ervaren podcastmakers. De details ontbreken hier maar staan wel al op papier.

Dit project heb ik eerst voorgelegd aan Mirre waarmee ik Koude Zaken maak. Zij sloeg ook direct hier op aan en uit enthousiasme hebben we toen nagedacht hoe we dit het beste konden gaan aanpakken. Het idee was al vrij snel om een derde persoon te zoeken om mee te gaan denken over dit project. Uiteindelijk viel ons oog daarbij op medestudent Femke, maakster van de podcast Oorwerkers. Na haar benaderd te hebben spraken we vandaag voor het eerst online af. We hebben het gehad over onze ideeën, onze plannen en gekeken naar ‘wat nu?’. In een online document schrijven we een hele week lang al onze hersenspinsels over dit project op. Uiteindelijk bespreken we dit volgende week donderdag 22 april, daarna kijken we weer naar vervolgstappen en het ‘wat nu?’-plaatje.

🗓️ maandag 26 april | 📓 Podcastnetwerk Ruisloos

Het podcastnetwerk dat Mirre, Femke en ik op willen zetten is officieel en onder de naam Ruisloos. De komende tijd gaan we verkennen hoe we Ruisloos willen gaan aanpakken. Vast staat dat we een netwerk willen zijn voor jonge podcastmakers en een website hebben die het verlengstuk wordt van de podcasts die onder ons gaan vallen. Stel je hebt bijvoorbeeld de podcast van Mirre en mij zelf en verwijst naar een foto in aflevering 1, dan is die foto weer te zien op een interactieve manier op de website. Dat is niet nodig, maar wel leuk meegenomen voor sommige luisteraars. Een soort snackkraampje naast de achtbaan: het is niet nodig om de rit beter te maken, maar het is soms wel lekker achteraf.

🗓️ maandag 10 mei | 📓 Ruisloos

De afgelopen weken hebben we nagedacht over missie, visie en doelen voor Ruisloos. We schreven veel op, maar kwamen niet tot daadwerkelijke conclusies. Wel zijn er ideeën voor de vormgeving, zowel rond de podcasts zelf als de website:

  • Bumper aan begin van alle podcasts in de vorm zoals bijvoorbeeld HBO en Netflix doen. Op die manier creëer je herkenbaarheid.
  • De interactieve website, zoals eerder benoemd in dit logboek, dient als het verlengstuk van alle podcasts die onder ons gemaakt gaan worden. De homepage moet dienen als een soort museum-muur waarop van die typische lijsten hangen die je kent uit bijvoorbeeld het Rijksmuseum. In die lijsten staat het artwork van de podcast die dan weer ‘klikbaar’ zijn, om vanuit daar op de interactieve hub te komen van die specifieke podcast. Bij Koude Zaken zou die hub er dan zo uit kunnen zien dat je per seizoen archiefmappen hebt, waaronder dan weer paspoorten zitten van alle betrokkenen. Daarnaast zit er in zo’n archiefmap een foto van bijvoorbeeld de plaats delict.

Daarnaast zijn Femke en ik gaan kijken naar de mogelijkheid om Ruisloos te gaan gebruiken als stage vanaf september. Dat kan op de 3/2 manier (3 dagen stage op een echte redactie, 2 dagen Ruisloos), maar bijvoorbeeld ook andersom. Afhankelijk is natuurlijk of er stages zijn waar dit een mogelijkheid is en of Ruisloos überhaupt kan dienen als aanvulling. We gaan daarover in gesprek met Roy op donderdag 27 mei.

Omdat we niet echt tot conclusies kwamen bij de missie, visie en vooral doelstellingen hebben we een gesprek aangevraagd met Devid. Deze afspraak is direct geregeld en staat gepland voor dinsdagochtend 11 mei.

🗓️ dinsdag 11 mei | 📓 Ruisloos

Vandaag stond onze meeting met Devid op de planning. Na een gesprek van 1,5 uur kwamen de volgende punten als belangrijkste naar voren om de aankomende tijd aan te gaan werken:

  • Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft steeds meer subsidie waar we gebruik van zouden kunnen maken. Het accelerator programma dat SVDJ kent heeft nu twee onderdelen: het gewone accelerator en de light-variant. Devid gaf aan om die laatste in de gaten te houden zodra deze weer opent (iets dat waarschijnlijk tegen de zomer zal gebeuren.
  • We hebben niet één doelgroep zoals we zelf dachten (de luisteraar), maar twee: de luisteraar en de podcastmaker. En dat klopt natuurlijk. Bij de luisteraar focussen we echt op de afzet (onderzoekend, journalistiek, docu-achtig), maar bij het maken natuurlijk op de jonge makers. We willen hun bereiken en kansen bieden.
  • Alvast een homepage gaan opzetten. Dat kan heel simpel: de naam, daarbij een vak waar mensen zich kunnen aanmelden voor de nieuwsbrief en een stukje tekst met ‘coming soon!’. Op die manier kun je al aandacht op Ruisloos gaan leggen en de naam, en die van onszelf, verspreiden. Je kunt dan ook direct de respons meten.
  • Bij het idee wat wij hebben (de interactieve website), hoort een engineer. Iemand die echt van A tot Z de website kan gaan bouwen en altijd kan blijven ondersteunen. Je kunt dit uitbesteden, maar je loopt dan tegen enorme kosten aan en de kans dat zij net niet dezelfde dingen zien als die wij voor ogen hebben met Ruisloos. Het is dus taak om een engineer te gaan zoeken die ICT studeert en tegelijkertijd ook die passie voor journalistiek heeft die wij hebben. Een lastige taak, maar naar mijn idee wel een haalbare. Slices, ook gestart als idee vanuit studenten, deed hetzelfde en zocht ook een engineer die bepaalde dingen makkelijker kon uitvoeren.
  • Het publiek vasthouden is lastig zodra er weinig tot geen regelmaat is. We moeten dus echt pas van start gaan als we die regelmaat kunnen waarborgen.
  • Wat helpt is om te kijken naar waar we willen staan tussen nu en één jaar en nu en drie jaar. Beiden schrijf je uit in roadmaps om zo duidelijkheid te scheppen. Dit geeft ook duidelijkheid naar de jonge makers toe die bij ons aan willen gaan kloppen. Ook onderling afspreken waar je als individu rond diezelfde tijden wilt staan. Dit schept tegelijkertijd duidelijkheid over elkaars verwachtingen. Vooral belangrijk als je met meer dan twee personen werkt, wat bij ons dus het geval is.

🗓️ maandag 17 mei | 📓 Politiek Gelul

Een maand verder sinds het laatste bericht in dit logboek over Politiek Gelul. De originele opnamedatum stond gepland op dinsdag 18 mei, morgen dus. Deze is eind april wegens tijdsgebrek vanuit Bank15 verplaatst naar woensdag 2 juni. Van de twee beoogde gasten, Yusuf Celik (PvdA Tilburg) en Esmah Lahlah (sinds 2018 wethouder in Tilburg), is Yusuf gelukt. Esmah was, en is, ook enthousiast maar had geen tijd. In een speciale uitzending, op 8 juli, is zij wel te gast. Daarin gaan we niet zozeer in op stellingen en vragen van de straat, maar op hoe de gemeentepolitiek precies werkt. De podcast is voor jongeren, dus is het ook van belang dat ze weten waarover het gaat als we het bijvoorbeeld hebben over de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. De tweede gast naast Yusuf, op 2 juni dus, wordt Maarten van Asten (VVD Tilburg).

De opname zal plaatsvinden bij Bank15 zelf en Omroep Tilburg verzorgt de techniek. De aankomende tijd zal ik het draaiboek en de briefing in elkaar zetten, en ga ik onderzoek doen naar de twee gasten. Momenteel doe ik dat redelijk alleen, al is er hoop dat er nog iemand bij gaat komen vanuit de FHJ. Wanneer ik hulp nodig heb kan ik altijd aankloppen bij Bank15, daarom doel ik op het stukje ‘redelijk alleen’.

🗓️ donderdag 20 mei | 📓 Ruisloos

We schreven vandaag onderstaande steekwoorden en daarop besloten we een samenvattend stukje tekst te maken van maar een paar regels. In dat stukje moet duidelijk worden wat we nou precies voor ogen hebben. Voor ons, maar ook voor de mensen die we om hulp vragen zodat er een wat duidelijker beeld ontstaat.

journalistiek | waarborgen | transparant | jong | makers | onderzoekend | audio | podcast | crossmediaal | interactief | verdiepen | gelaagdheid | eigenaarsschap |  ambacht | creëren | vrijheid | regelloos | ziel | sterke voordeur | faciliteren 

Jelle, Mirre, Femke, werken vanuit een Seal/Condor methode. Je leert door te doen. Wij faciliteren zo’n omgeving voor journalistieke gelaagde podcasts, waarbij wij een strenge screening houden bij de voordeur. Dat houd in dat jonge makers aan kunnen kloppen met een al geschreven plan. Dat plan nemen wij vervolgens onder ogen en besluiten dan of het geschikt is voor of een podcast of een doc (van minder dan een uur) dat ondergebracht kan worden bij Ruisloos.

Naast bovenstaande hebben we het domein vastgelegd. Helaas is Ruisloos al bezet, dus hebben we gekozen voor een goed alternatief: Ruisloosmedia.nl. De homepage moet nog ingericht worden, maar we hebben wel al eigen mailadressen met ‘@ruisloosmedia.nl’. Dat straalt volgens ons professionaliteit uit en laat zien dat we echt serieus zijn over dit project.

De komende week zal Ruisloos even op een lager pitje gezet worden. Mirre studeert af en Femke en ik hebben projecten lopen die we af moeten gaan sluiten. Donderdag 27 mei is er een meeting met Roy over de mogelijkheid tot stage lopen bij Ruisloos zelf.

🗓️ vrijdag 21 mei | 📓 Politiek Gelul

Geluk: er is iemand van de FHJ bij het project gekomen. Althans, het is iemand vanuit de FHJ die al werkzaamheden deed voor Bank15: Marieke Beekmans. Samen zijn we vandaag gaan werken aan voornamelijk het draaiboek en de briefing. Laatstgenoemde moet uiterlijk aankomende dinsdag de deur uit zodat de twee gasten, Yusuf Celik en Maarten van Asten, een beeld hebben van wat ze kunnen verwachten. Side-note: zelf zou ik zoiets niet doen, maar het is iets dat Bank15 graag doet. De twee gasten hebben ingestemd om gast te zijn in Politiek Gelul, wat mij betreft is dat voldoende en mochten ze verdere vragen hebben kunnen ze altijd zelf bellen. Nu rol je als het ware de rode loper voor ze uit en voelt het wat meer als ‘studenten-projectje’. Dus nogmaals: ik had het liever anders gezien, maar ik begrijp de beweegredenen van Bank15. Ik heb dit overigens niet zo naar Bank15 zelf gecommuniceerd. Dat had gekund, maar ik waardeer hoe zij met mij omgaan dus moet ik sommige dingen misschien ook wat meer loslaten. Als ik officieel bij ze in dienst had gezeten en dus ook betaald had gekregen, had ik dat wel gedaan. Het zeggenschap zal dan wat groter voelen vanuit mij, denk ik.

🗓️ maandag 24 mei | 📓 Politiek Gelul

Omdat de tijd dringt hebben Marieke en ik vandaag wederom gewerkt bij Bank15 aan Politiek Gelul. Pinksteren of niet: 2 juni komt snel. Het idee vanuit Bank15 is om het gesprek te leiden vanuit stellingen die we aan de twee gasten voorleggen. Dit moeten stellingen zijn die betrekking hebben op Tilburg. Lastig daaraan is dat Marieke amper 1,5 jaar in Tilburg woont (en dat voornamelijk in een tijd met corona heeft gedaan), en ik helemaal niet in Tilburg woon. We weten dus niet precies wat er speelt en stellingen verzinnen zijn daarom lastig. We hebben dit probleem aan de rest voorgelegd en kwamen zo tot het idee om een input-bestandje te maken op de online Drive. De rest van Bank15 die wel bekend is in Tilburg kan zo stellingen aandragen, die wij weer kunnen aanpassen om vervolgens in het gesprek te gebruiken.

🗓️ donderdag 27 mei | 📓 Ruisloos

Vandaag stond een afspraak met Roy gepland waarin Femke en ik ons idee, maar ook onze zorgen, aan hem hebben voorgelegd over de combinatie Ruisloos en stage binnen eigen bedrijf. Er zijn verschillende opties na dat gesprek naar voren gekomen:

  • Stage volledig op redactie, en Ruisloos volledig loslaten voor nu en eventueel later oppakken.
  • Stage volledig in het eigen bedrijf, Ruisloos dus.
  • Hybride stage: een combi van bovenstaande twee punten: op een echte redactie en daarnaast enkele dagen Ruisloos. Dit kan op de 3/2 variant (3 dagen redactie, 2 dagen Ruisloos), maar ook andersom; 2/3 dus.

We wisten al een beetje dat dit de opties waren, maar Roy heeft ons wat duidelijkheid gegeven over alle drie de mogelijkheden en daarbij onze toekomst. Ruisloos zou bijvoorbeeld ook op een meer commerciële manier ingericht kunnen worden: puur podcasts gaan maken voor bedrijven, maar wel met de journalistieke waardes die we hebben in het achterhoofd. Met het geld dat we daarmee verdienen kunnen we Ruisloos uit gaan bouwen en alsnog, maar dan later, onze plannen voortzetten door jonge makers ook een kans te geven. Zo hoeven we onszelf niet in het subsidie stukje te duwen. Dat klinkt heel rooskleurig en alsof we zeker weten dat het gaat lukken, wat natuurlijk niet zo is. Maar ik schrijf het nu vlak na het gesprek op en en enthousiasme borrelt nog wat na.

Volgende week (precieze datum staat nog niet vast) gaan Femke en ik dit allemaal aan Mirre voorleggen. Dan wil ik mijn besluit over stage ook hebben genomen, hoe Femke daar in staat weet ik niet precies maar ik heb het idee dat zij er hetzelfde over denkt. More next week!