nog een introductie schrijven

🗓️ dinsdag 29 september 2020

Na twee weken geleden contact te hebben gehad met Geesje stond vandaag de eerste afspraak online gepland. We hebben het over het onderzoek gehad en gekozen voor een nieuwe aanpak, omdat het oude onderzoek achter lag op de huidige werkzaamheden van Geesje en haar project. VersPers heeft namelijk iets nieuws: Open Eyes Institute. Het biedt een springplank naar een carrière in de onderzoeksjournalistiek. De vakschool traint en coacht in alle facetten van multimediale onderzoeksjournalistiek en journalistiek ondernemerschap.

Omdat zij beginnende zijn, zijn ze opzoek naar nieuwe lesmethoden/lesmateriaal. Ik gaf aan bezig te zijn met Koude Zaken, de podcast over Nederlandse cold cases, en wel een lesmethode op te willen stellen waarbij groepen studenten/journalisten gezamenlijk onderzoek doen naar zulke cold cases. Deze moeten dan dienen als lesmateriaal waarbij onderzoeksjournalistiek natuurlijk centraal staat.

Voor jaar twee is een ‘format onderzoek’ template gemaakt en dat heb ik vandaag ingevuld. Onder meer de centrale vraag en de deelvragen staan in dat stuk centraal. Morgen heb ik weer contact met Geesje en leg ik dit aan haar voor. Op- en aanmerkingen van haar neem ik dan mee om vervolgens misschien deze en anders volgende week al direct te kunnen starten.

🗓️ woensdag 30 september 2020

Vandaag heb ik het document dat dient als format voor het onderzoek bij Geesje ingeleverd. Dat document bekijk je hier. Ze komt zo snel mogelijk met op- en aanmerkingen zodat ik maandag aan de slag kan met het onderzoek zelf.

🗓️ donderdag 1 oktober 2020

Na gister het format voor het onderzoek bij Geesje te hebben aangeleverd, heb ik vandaag een gesprek gehad met Bea. Haar heb ik het format ook voorgelegd en mijn geplande stappen uitgelegd.

Dit gesprek was de eerste in een reeks die ik het hele onderzoek ga blijven houden. Elke donderdag vertel ik Bea wat ik heb gedaan, hoe ik dat heb gedaan en wat mijn planning is. Mocht het eens zo zijn dat een donderdag niet zo uitkomt plannen we het op woensdag of vrijdag. Dit moet mij scherp houden en dienen als een soort stok achter de deur. Zoveel mogelijk inzicht geven in mijn onderzoek kan uiteindelijk enorm helpen in het resultaat.

Gistermiddag heb ik ook Cécile op de hoogte gebracht van de (nieuwe) situatie met het onderzoek. Tot op heden heb ik daar geen reactie op.

🗓️ maandag 5 oktober 2020

Vandaag heb ik de feedback van Geesje op het door mij geschreven format verwerkt. Het format is nu geheel officieel met een concrete vraag inclusief vier deelvragen en is hier te lezen.

Het onderzoek kan vanaf vandaag dus ook officieel van start gaan. Ik begin als de planning het volledig toestaat aankomende donderdag met de eerste deelvraag.

🗓️ donderdag 8 oktober 2020

De geplande datum om te beginnen aan de eerste deelvraag is gelukt, vandaag dus. De eerste deelvraag luidt als volgt: “Welke voorbeelden van trainingen in onderzoeksjournalistiek zijn er?”

Met deze vraag ben ik vandaag dus aan de slag gegaan. Via Google kwam ik eerst terecht op de website van de NVJ over de belangen van onderzoeksjournalistiek en hoeveel belangrijker dat de afgelopen jaren is geworden. Daarna kwam ik terecht bij verschillende trainingen van onder meer Hogeschool Utrecht en NVJ. Morgenochtend ga ik met dezelfde vraag verder. Volgende week hoop ik op basis van deze eerste deelvraag aan de slag te kunnen met de tweede: “Welke methoden passen deze trainingen toe?”

Tevens sprak ik vanmiddag Bea over het onderzoek en de vorderingen. Ik gaf aan hoe ik mijn contact met Geesje onderhoudt (telkens contact na een deelvraag te hebben afgerond), wat ongeveer mijn planning is en vroeg ik hoe ik het contact met Cécile het beste weer kon oppakken. Vorige week stuurde ik haar een uitgebreid WhatsApp-bericht waar ik tot op heden geen antwoord op heb gekregen. Dat resulteerde in lichte frustratie maar ook onzekerheid. Bea gaf aan dat ik het beste Cécile even kon mailen over de huidige stand van zaken en tegelijkertijd wijzen op het berichtje van vorige week. Dat heb ik direct gedaan en ik heb ook een telefonisch gesprek voor volgende week woensdag aangevraagd.

🗓️ maandag 12 oktober

Afgelopen vrijdag heb ik de eerste deelvraag afgerond en dus heb ik vandaag een begin kunnen maken aan de tweede deelvraag: “Welke methoden passen deze trainingen toe?”

In het format besprak ik de aanpak per deelvraag en gaf ik bij de tweede aan het via deskresearch te willen doen. Daar blijf ik bij, maar een bijkomstigheid is het spreken van de trainers die de trainingen, benoemd in de eerste deelvraag, geven. Zo kom ik denk ik tot meer inzichten in plaats van alleen via de websites en brochures.

Het gevoel dat ik lekker bezig ben is aanwezig. Morgen ga ik verder aan de tweede deelvraag. De tweede deelvraag moet grote stappen vormen naar de derde, omdat daarin de toepassing van de methoden onder de loep komt te liggen.

🗓️ donderdag 15 oktober

Vlak voor de herfstvakantie die ik voor mezelf zo heb ingedeeld om even tot rust te komen heb ik de vier in deelvraag één gevonden cursussen een mail gestuurd. In deze mail heb ik de vraag gesteld of zij mij willen uitleggen welke methoden zij toepassen in de cursussen die ze geven.

🗓️ maandag 26 oktober

De contacten met de cursussen liggen er. Helaas heeft Investico direct aangegeven niet mee te kunnen werken vanwege een drukke agenda. Desondanks heb ik gereageerd dat het niet veel tijd kost en dat het snel telefonisch kan.

De NVJ, Hogeschool Utrecht en Mediatrainingscentrum Noord-Nederland hebben allen contactpersonen de mail doorgestuurd naar een docent die aan de cursus verbonden is. Zo is dat bij NVJ Vincent Verweij, bij HU Luuk Sengers en bij Mediatrainingscentrum Jacqueline Maris.

🗓️ donderdag 29 oktober

Vandaag bleek uit een gesprek met Cécile dat ik moet gaan kijken welke journalistieke waarde ik in het onderzoek kan gaan leggen. Deze mist en moet ik dus gaan bedenken en implementeren. Verder ben ik verder gegaan met het onderzoek en heb ik naast Cécile ook met Bea gesproken. Geen bijzonderheden verder, behalve dus dat ik echt moet gaan nadenken over de journalistieke waarde.

🗓️ maandag 2 november

Vanmorgen heb ik een uitgebreid telefoongesprek gehad met Geesje. Een aantal dingen kwamen daarbij aan het licht. Zoals dat de eerste deelvraag voor hen niet zoveel zin heeft, ze kennen deze instanties (lees: cursussen) al. Het was puur om mij op het pad te krijgen. Dat is wel gelukt, maar in het onderzoek moet ik dit wel nog beschrijven.

Bij deelvraag twee ga ik in op de methoden die de cursussen toepassen. Geesje gaf aan deze ook wel te kennen en dat het dus niet taak is om deze te ondervragen zoals ik van plan was, en ook al mee bezig was. Ik moet juist me inlezen in de stof die cursisten eerder geschreven hebben. Wat is het, hoe wordt het toegepast en wat mist er om cold cases te kunnen onderzoeken als onderzoeksjournalist. Of beter gezegd: om onderzoeksjournalistiek te leren.

Daarom heb ik met enige teleurstelling wat aanpassingen moeten doen. Waar ik direct mee ben gestart is het lezen van ‘Het Verborgen Scenario’ van onder meer Luuk Sengers, die cursist is bij Hogeschool Utrecht. Dit boek heb ik als PDF en al eerder globaal doorgelezen. Nu ben ik het van begin tot het eind aan het lezen, markeren en per hoofdstuk de (voor mij) belangrijkste punten op aan het schrijven. Hetzelfde ga ik doen met het boek van Andrew Dasselaar en Jerry Vermanen: ‘Handboek Internetresearch & datajournalistiek’. Dit boek zal ik wel nog moeten aanschaffen.

De bevindingen hieruit zal ik gaan benoemen in het onderzoek. Vanuit daar moet ik gaan kijken wat ik eerder benoemde: wat mist er om cold cases te kunnen onderzoeken. Het is ethisch een stuk lastiger dus onderzoeksmethoden zullen hoogstwaarschijnlijk aangepast moeten worden.

Bij Geesje heb ik vanmorgen ook aangegeven dat de journalistieke-waarde in het onderzoek mist. Zij geeft daarop het volgende aan:

  • Als ik evalueer op mijn eigen onderzoek bij de cold case voor Koude Zaken en dit implementeer in het onderzoek, ben ik al bezig met journalistiek;
  • Het interviewen van de schrijvers Luuk Sengers en Jerry Vermanen is ook journalistiek en heeft dus waarde in het onderzoek.

Al met al moet ik dus alles een beetje omgooien. Eerlijk is eerlijk: gister viel dat even rauw op mijn dak. Desondanks ben ik daarna vol goede moed aan Het Verborgen Scenario begonnen en heb ik hoofdstuk 1 zo goed als mogelijk doorgespit.

🗓️ vrijdag 6 november

De afgelopen dagen inclusief vandaag heb ik besteed aan het bestuderen van Het Verborgen Scenario. Zo lees ik eerst hele hoofdstukken door, selecteer wat van belang is en schrijf dit vervolgens op papier in eigen woorden ‘over’. Niet letterlijk, maar wat ik eruit haal en van belang vind voor het onderzoek. Dat is heel wat werk.

Maandag heb ik weer telefonisch contact met Geesje en zullen we het verder hebben over de stof die ik nu bestudeer. Hoe kan ik die verder gaan inzetten in het onderzoek en wat moet ik daar nog precies voor doen.

Vorige week heb ik een lang telefoongesprek gehad met Jacqueline Maris over podcasten, het onderzoeken van cold cases en ethisch te werk gaan. In eerste instantie leek het dat ik haar niet op de juiste manier kon inzetten voor het onderzoek, maar wel voor mijn eigen podcast: Koude Zaken. Na de veranderingen in het onderzoek blijkt dit wel zo te zijn en heb ik ook contact met haar. Ik wil haar inzetten om te kijken welke manieren van onderzoeken passen om cold cases (ethisch verantwoord) te onderzoeken. Het precieze hoe en wat zal volgende week snel duidelijk worden.