Het is 2018 en dus tijd voor lijstjes over het afgelopen jaar. Hier een – naar mijn mening – top 5 van de beste series uit 2017.

1. Better Call Saul – seizoen 3

Vraag aan een echte serie-fanaat wat zijn of haar favoriete serie aller tijden is, en menigeen zal zeggen Breaking Bad. Vince Gilligan kreeg het voor elkaar om seizoen op seizoen het niveau te laten stijgen, met als afsluiter een onovertrefbaar vijfde seizoen. Gelukkig hadden maker Gilligan en het netwerk ABC nog geen genoeg van het universum, wat in 2015 resulteerde in een spin-off: Better Call Saul.

In de spin-off gaat het over Saul, bekend als advocaat en adviseur van Walter White in Breaking Bad. De serie speelt zich voor het Breaking Bad-tijdperk af, en laat de weg naar het advocaat schap van Saul zien. In het derde seizoen is Saul verwikkeld in een ruzie met zijn broer Chuck McGill, een al enorm succesvolle advocaat. Tevens runt Saul samen met Kim Wexler een advocatenkantoor, met ieder hun eigen cliënten.

Met in seizoen drie de terugkeer van enkele fenomenale karakters uit Breaking Bad, weet de serie elke fan weer te doen huiveren. Daarnaast zijn de shots, muziek en omgeving weer briljant uitgekozen en is het elke 45 minuten een feestje om te kijken.

2. Master of None – seizoen 2

Master of None is een creatie van Aziz Ansari, beter bekend als cabaretier. Het verhaal gaat over het leven van de 30-jarige Dev in New York. Hij heeft acteer aspiraties en speelt in enkele reclame’s, maar verder is zijn leven nog niet heel succesvol. Daarom besluit Dev in seizoen twee een tijd in Italië door te brengen, om hier zijn kookkunsten te verbeteren en misschien terug in New York een eigen kookprogramma te beginnen.

De serie startte in seizoen één als een echte komedie. Een vaste verhaallijn met elke aflevering een (speciale) gebeurtenis. In seizoen twee weet de serie de komedie te mengen met romantiek en drama, iets wat de serie alleen maar goed doet. Het resulteert namelijk in een fantastisch tweede seizoen wat je constant verrast. Denk aan een Thanksgiving aflevering, een dating app aflevering en een aflevering waarin geen enkele hoofdrolspeler te zien is.

3. The Leftovers – seizoen 3

2% van de wereldbevolking verdwijnt plotseling. De overige 98% moet zien te leven zonder dierbaren, zonder ook maar te weten wat er gebeurd is. Dat is kort het verhaal van The Leftovers. Een verhaal over de ‘nabestaanden’ vol haat, liefde, drama en bijzonderheden. Een verhaal zo goed dat je mond aflevering na aflevering openvalt van verbazing. Een verhaal zo goed dat de makers zelfs weten dat op het hoogtepunt gestopt moet worden, in dit geval seizoen drie. En toch is de serie een parel die niet enorm bekend is.

Het is bijzonder te noemen dat een serie in deze gouden tijdperk van de series, zo onbekend blijft. Misschien komt het door het deels bijbels verhaal, iets wat mensen toch kan afschrikken. Enorm jammer want bijna geen enkele serie kent afleveringen zo goed als die in The Leftovers, karakters die zich prachtig ontwikkelen en dialogen zo sterk.

Seizoen drie is een meer dan waardige aflevering voor een bijzonder mooie serie. Acht afleveringen die aan elke verhaallijn een eind knoopt, acht afleveringen die mij nog nooit zo wisten te boeien als deze.

4. Mindhunter – seizoen 1

Eind 1970 en FBI agenten Holden Ford en Bill Tench proberen de criminele wetenschap te verbreden. Wat drijft mannen aan tot moord? Waarom plegen ze een hele reeks aan moorden? Vragen die de mannen zichzelf stellen en proberen te beantwoorden door in gesprek te gaan met veroordeelde moordenaars.

De serie is op waarheid gebaseerd. Elke moordenaar is dan ook gebaseerd, met naam en al, op een echte veroordeelde. Dit doet de serie fantastisch qua casting, want na het zien van de serie is het ongelooflijk om de echte veroordeelde te zien. Haast identiek.

Vooral de dialogen maken deze serie zo goed. Dit in combinatie met de 70’s/80’s sfeer qua muziek en beeldvorming maakt het totale plaatje compleet. Niet voor iedereen weggelegd, maar voor de liefhebber van een goede dialoog en de meest wrede verhalen een must-see.

5. Game of Thrones – seizoen 7

Gebaseerd op de boeken van George R.R. Martin is Game of Thrones de afgelopen jaren uitgegroeid tot de series der series. Wereldwijd is het een groot succes met kijkcijfers bizar zo hoog. En waar de kijker al zes seizoenen gewend is aan tien afleveringen per seizoen, moest men het in seizoen zeven doen met ‘maar’ zeven afleveringen. Gelukkig komt dat de kwaliteit ten goede.

De fantasy serie gooit er in seizoen zeven de een na andere verrassing uit. De ene pakt net wat beter uit dan de ander, maar nog nooit was een Game of Thrones seizoen zo goed. Verhaallijnen die langzaam bij elkaar aan het komen zijn, karakters die elkaar na lang tijd weer zien en gevechten die je alleen uit The Lord of the Rings kent. En dat gewoon op je beeldbuis.

HBO gooit er in de laatste seizoenen al het geld tegenaan wat ze hebben en trakteert men zo wereldwijd op een enorm fijne serie. Met nog enkele boeken van George R.R. Martin in het vooruitzicht en een achtste en tevens laatste seizoen, staat de fans nog heel wat te wachten.


Reflecteren volgens de STARR-methode

SituatieSeries zijn populairder dan ooit. Mede door Netflix zijn zowel jong als oud verslingerd aan series. Doordat ik dat ook ben en het jaar 2017 afgesloten is, vind ik het tijd voor een jaarlijstje. De vijf beste series naar mijn mening daarom op een rijtje.
TaakDe taak die ik mezelf gaf was het opstellen van een top vijf met daarbij relevante informatie voor de lezer. Uiteindelijk is het namelijk het belangrijkste om de lezer zo goed mogelijk te informeren over een serie. Tevens kan de tekst dienen als laatste tikje voor de lezer om de serie te gaan kijken. Daarom moet de informatie ook geheel spoiler vrij zijn
ActieHet eerste wat ik beng aan doen is het bekijken van mijn kijkgeschiedenis. Met series hou ik dit namelijk bij op MijnSerie.nl, waar je elke aflevering af kunt vinken wanneer je deze gezien hebt. Hier heb ik gefilterd op series waarvan seizoen(en) in 2017 uitkwamen en zo kon ik een top vijf samenstellen. Mijn top drie was al vrij snel duidelijk, de vierde en vijfde waren met meer moeite.

Dit jaarlijstje heb ik gemaakt na het maken van het jaarlijstje van films. De opmaak was voor mij dus al vrij snel duidelijk: het moet makkelijk weg te lezen zijn en er uitnodigend uitzien. Daarom heb ik voor hetzelfde format gekozen als bij de films: een duidelijke top vijf met bij elke serie een trailer. Net zoals eerder bij de films koos ik eerst voor GIF's (Graphics Interchange Format), maar na het bestuderen van het auteursrecht op dit GIF's heb heb ik gekozen om dat format niet te gebruiken.

Waarbij ik bij de films de tekst in het wilde weg ben gaan typen, heb ik hier bij de series iets meer over nagedacht. Zoals: Wat vertel ik over eerdere seizoenen? (Niet tot nauwelijks iets, om spoilers te voorkomen). Na enkele dingen duidelijk te hebben voor mezelf ben ik vervolgens wel weer gewoon gaan typen zoals ik eerder bij de films deed. Gelukkig had ik nu enkele dingen waar ik op moest letten in mijn achterhoofd, waardoor de stukjes mij een stuk gemakkelijker afgingen dan bij de films.
ResultaatHet resultaat is, net zoals bij de films, een duidelijke top vijf. Lezers krijgen een kort beeld van de serie met de trailer en kunnen de nodige informatie lezen. Door de opmaak is de top vijf ook aantrekkelijk om te lezen denk ik. Het schrikt in ieder geval niet af.
ReflectieMet zowel de opmaak als het resultaat qua tekst ben ik dit keer vrij tevreden, al had de Master of None-tekst iets uitgebreider gemogen.

Toch zou ik een volgende keer wat dingen anders doen. Zo zou ik bij elke serie duidelijk vermelden welk netwerk het uitzendt (AMC, HBO, Netflix etc.). Tevens zou ik de speelduur van een aflevering vermelden, iets wat men vaak wel interesseert. Normaliter duurt een serie per aflevering rond de 40 minuten, maar met onder meer de komst van Netflix is dit vaak al meer. Interessant genoeg dus om te vermelden.

Al met al een stuk waarbij zowel jong als oud voldoende informatie uit kunnen halen. Toch zou voor series een top tien misschien meer tot zijn recht komen door het ongelooflijk grote aanbod.