Een volle De Wereld Draait Door-studio, Matthijs van Nieuwkerk, een zwijgende Daphne Bunskoek en het aangrijpende verhaal van Griet Op de Beeck. Ingrediƫnten voor een memorabele uitzending.

Een halfuur kreeg Griet Op de Beeck om haar boek, Het beste wat we hebben, te promoten. Normaliter duikt de auteur samen met Van Nieuwkerk in op de totstandkoming van het boek, het verhaal en de personages. Begrijpelijk: men wil een boek natuurlijk zoveel mogelijk promoten, vooral bij het miljoenenpubliek van De Wereld Draait Door. Maar Op de Beeck greep deze kans aan om haar verhaal te vertellen – en wat voor een.

”Het was tijd” – Griet Op de Beeck

Vijf jaar geleden concludeerde ze – samen met haar therapeut(e) – dat ze als kind tussen haar vijfde en negende levensjaar misbruikt is door haar vader. Het incestverhaal weet ze op zo’n indringende manier te verwoorden, dat in de studio de ademhaling van Van Nieuwkerk haast te horen is. Zelfs Bunskoek, op Twitter vaak Lulkoek genoemd, zit zwijgend aan tafel.

Tijdens haar verhaal vertelt ze hoe een persoon, in dit geval zijzelf, zoiets ingrijpends zo lang weet te verdringen. Ook vertelt ze hoe ze eerst veel ‘Kleenex-therapeuten’ heeft gehad en over een door haar zelf samengestelde lijst met 107 secundaire bewijzen dat ze vroeger misbruikt is. Tevens laat ze aan de hand van jeugdfoto’s zien van voor en na het misbruik wat voor impact het onbewust heeft gehad. Van een lief klein meisje naar een ‘dik klein jongetje’, zoals Op de Beeck het zelf omschrijft.

Haar manier van vertellen is, ondanks de impact, fantastisch te noemen. Je zou er als het mogelijk was een abonnement op nemen. Elke dag een verhaal(tje) van Griet.

Het beste wat we hebben is te koop vanaf 26 september.


Reflecteren volgens de STARR-methode

SituatieHet idee voor dit stuk ontstond na een bezoek aan De Wereld Draait Door op 25 september 2017. Hierin was onder meer Griet op de Beeck te gast om te vertellen over haar nieuwe boek. Tevens onthulde zij, mede door de aankondiging van het boek, als klein meisje misbruikt te zijn door haar vader. Het bijna 25 minuten durende gesprek is er een die de meeste aanwezige en kijkers constante kippenvel bezorgde. Twitter was vol lof en dinsdags, dezelfde dag als het schrijven van dit stuk, schreef haast elke krant er wel iets over. Aanleiding voor mij om dat ook te doen.
TaakDe taak die ik mezelf gaf was simpel: schets een beeld waarin duidelijk wordt hoe aangrijpend het verhaal van Op de Beeck is, met name bedoeld voor men die het ontgaan is maar toch nieuwsgierig zijn. Daarom heb ik er ook voor gekozen de video met het gesprek onder het artikel te plaatsen.
ActieDe eerste actie was het terugkijken van de uitzending. De beleving in de studio was namelijk intens, maar toch word je afgeleid door de camera's en werknemers achter de schermen. Hierdoor had ik niet alles helemaal meegekregen en was ik sommige dingen alweer vergeten (Kleenex-therapeuten). Door het terugkijken was het verhaal mij helemaal duidelijk en kon ik beginnen met schrijven.

Het doel was dus informeren en dus moest de tekst kort maar krachtig zijn. Het gehele stuk heb ik daarom in etappes geschreven en telkens goed nagelezen. Dit kwam mede door het doel dat ik voor ogen had, maar ook omdat het mijn allereerste stuk voor Condor was. Ik wilde er dus wel iets van maken.
ResultaatHet resultaat is een stuk dat kort maar krachtig is en een duidelijk beeld geeft van het verhaal van Op de Beeck. Toch is aan de tekst te zien dat het mijn eerste stuk voor Condor was. Niet erg, maar persoonlijk vind ik dat ik daar toch kritisch op moet zijn.
ReflectieToen ik destijds het stuk geschreven had was ik er tevreden mee. Op het moment van reflectie is dat toch wat anders. Nog steeds vind ik het persoonlijk geen slecht stuk, maar ook absoluut geen goed stuk.

De reflectie voor deze tekst is dan ook de moeilijkste eruit. Ik zou het namelijk zeker anders aanpakken (proberen meer de impact van het verhaal over te brengen), maar nog steeds zit die gedachte er dat het 'mijn eerste stuk voor Condor' is.

Ja, ik zou de tekst een volgende keer anders maken. Nee, ik ben niet ontevreden met de tekst omdat het mijn eerste stuk is.