Dit artikel is ter voorbereiding op het WK. De rest van de speeldagen verschijnt WVDD elke dag  om 08:00 stipt.

Het is 2008 en het EK vindt plaats in twee landen: Zwitserland en Oostenrijk. Met 16 landen en 31 wedstrijden is het een stuk kleiner dan het aankomende WK, maar daarom niet minder spannend. Nederland vernedert in de groepsfase huidig wereldkampioen Italië (3-0) en vicewereldkampioen Frankrijk (4-1). In de kwartfinale treft Nederland het Rusland van Guus Hiddink en verliest na verlenging met 1-3. In Rusland zijn ze dan al bezig met volgende eindtoernooien, want in 2018 moet het in eigen land wereldkampioen worden. De euforie na de halve finale in 2008 is groot een Rusland, maar wel een van korte duur. Het WK van 2010 werd namelijk niet eens gehaald, op het EK van 2012 en 2016 werd de groepsfase niet overleefd en ook vier jaar geleden, tijdens het WK in Brazilië, wisten de Russen niet te imponeren met een teleurstellende derde plaats – achter de grote verrassing Algerije.

De hoop in Rusland op het wereldkampioenschap in eigen land is dus volledig vervlogen. Zelfs de hoop op het overleven van de groepsfase is gering met tegenstanders Uruguay, Egypte en de tegenstander van vandaag: Saoedi-Arabië.

Sportnieuws.nl berekende na bekendmaking van alle selecties de gemiddelde leeftijd, de marktwaarde en de hoeveelheid spelers die in het buitenland voetballen van elke selectie. De laatstgenoemde statistiek is een interessante, want zowel Rusland (8,70% in het buitenland) en Saoedi-Arabië (13,00% in het buitenland) ‘scoren’ opvallend laag. Alleen Engeland (0,00%) scoort lager, wat logisch is met de sterkste competitie ter wereld in eigen land. En laat nou net de twee laagst scorende landen elkaar treffen.

Het zou dus zomaar de saaiste/slechtste wedstrijd van dit toernooi kunnen worden, maar Rusland heeft nog een sterke kaart in handen: Alexander Golovin. De 22-jarige middenvelder van CSKA Moskou is al geruime tijd vaste basiskracht bij zijn club, net als bij het Russische elftal. Ook won hij in 2013 met Rusland onder 17 het EK, al hoeft dat niet altijd iets te betekenen – kijk maar eens naar Royston Drenthe. Toch is de overgebleven hoop in Rusland op hem gevestigd en is het afwachten of hij iets van zijn klasse kan laten zien.

Eindronden en Saoedi-Arabië zijn ook nog nooit een fantastisch huwelijk geweest. Het land wist het één keer verder te schoppen dan de groepsfase, toen het in 1994 sneuvelde in de achtste finale tegen Zweden. Daarna werd nog wel drie keer het WK bereikt, maar verder dan de groepsfase kwamen ze dus nooit. In 2010 waren ze afwezig en in 2014 moest Frank Rijkaard – na al zijn persoonlijke successen – het land weer eer aan doen. Nadat dat mislukte werd Rijkaard ontslagen en ging de visie op 2018. Met wederom een Nederlandse coach, dit keer Bert van Marwijk, lukte het dit keer wel. Saoedi-Arabië plaatste zich voor het aankomende WK maar besloot niet verder te gaan met van Marwijk, hij vertrok roemloos door de achterdeur. Met een nieuwe Australische coach hoopt Saoedi-Arabië het kunststukje van 1994 te evenaren, maar met deze poule zal dat lastig worden.

Overige wedstrijden vandaag:
Geen