Samen met studiegenoot Nick Peters bracht ik woensdagmiddag 21 maart interviewend in Tilburg door, benieuwd naar wat mensen naar de stembus dreef: de gemeenteraadsverkiezingen of het referendum?


Reflecteren volgens de STARR-methode

SituatieWoensdag 21 maart waren de landelijke gemeenteraadsverkiezingen. Ik had voor die dag geen plannen naast de normale woensdagmorgen-vergadering, tot Nick mij aansprak. Hij had het idee om met zijn camera en microfoon de straat op te gaan in Tilburg, om daar vervolgens mensen te vragen naar hun stemgedrag. Omdat ik voor dit tweede halfjaar iets met film wilde doen greep ik de kans met beide handen aan.
TaakNick's taak was het filmen, die van mij het interviewen van de mensen.

Bij het interviewen vroeg ik specifiek naar hun keuze bij de gemeenteraadsverkiezingen en hun mening over het referendum. Vooral de laatste vond ik daarbij interessant, het komt immers zelden voor.
ActieSamen met Nick hebben we ons een klein uurtje voorbereid. We zijn gaan kijken waar we wilden filmen, welke vragen we wilden stellen en wat we uiteindelijk wilden laten zien.

De locatie was in eerste instantie het stadscentrum, maar eenmaal onderweg kwamen we bij het station een stemlokaal tegen. Ideaal dus om daar ons op te stellen en mensen die zowel naar binnen gingen als naar buiten kwamen aan te spreken. Van hen wisten we immers dat ze een stem gingen uitbrengen of hadden uitgebracht.

De vragen die ik wilde stellen waren voornamelijk over het referendum, mede omdat we veel jongere spraken en zij daar meer mee te maken hebben. Bij ouderen ging het duidelijk meer over de gemeenteraadsverkiezingen. Soms omdat de geïnterviewden daar zelf op aanstuurden, soms omdat ik dat toch wat meer wilde uitlichten.
ResultaatHet filmpje is uiteindelijk 5 minuten en 7 seconden lang en volgens zowel Nick als mij prettig om te kijken. Een item dat kan dienen voor een lokale omroep maar ook voor een - los van het niveau - avondprogramma als Pauw en Jinek. Daarom zijn die vijf minuten voor ons perfect.

Doordat Nick en ik samen het gehele filmpje hebben gemonteerd zijn allebei onze persoonlijke voorkeuren in het filmpje verwerkt. Zo is het snel en is geen enkel persoon enorm lang aan het woord. Wanneer we dat wel van belang vonden hebben we dat 'opgeknipt' zodat ze later nog eens terug kwamen.

Al met al een filmpje waar ik toch wel trots op ben.
ReflectieDeze STARR lezend moet ik ook wel kritisch zijn. Zo is de keuze om telkens anders te filmen (de ene keer ben ik niet in beeld, dan weer wel. Dan sta ik weer ver van de camera af, dan weer niet) niet heel goed. Het kan afleiden.

Tevens had ik, na een tip vanuit onze groep, mijn tas lekker af moeten doen. Het ziet er wat ongeïnteresseerd uit en kan ook afleiden.

Dus, ondanks enkele gebreken, ben ik tevreden met het filmpje. Mede ook omdat ik (eindelijk) iets met film heb gedaan dit schooljaar.