Er zijn tal van mogelijkheden tot het vergaren van nieuws: van websites tot applicaties en van televisie tot de gewone papieren krant. Een echte nieuwsjunk heeft het nog nooit zo makkelijk gehad. Daarom een top vier met hoe ik mijn nieuws vergaar.

1. Twitter

Twitter gebruik ik sinds december 2010. Na al die jaren is het nog steeds mijn favoriete manier om in aanraking te komen met het nieuws. Denk aan nieuws uit de politiek, het voetbal, de techniek (data etc.) en ‘breaking news’. Het is direct, snel en voelt persoonlijker, contact is namelijk snel te leggen.

Helaas bevat het vergaren van nieuws via Twitter ook valkuilen. Zo is nepnieuws snel verspreid. Een voorbeeld  daarvan is terug te zien bij verschillende aanslagen waarbij foutieve informatie over bijvoorbeeld daders razendsnel rond ging. Ook is er snel speculatie over het mogelijk aantal doden, terwijl het vaak veel lager blijkt uit te vallen.

Toch wegen de pluspunten op tegen de minpunten. Twitter is en blijft een sterk medium waarbij het contact met journalisten snel is gelegd.

Plus- en minpunten
+ direct in aanraking met de journalist(en)
+ snel
+ voelt persoonlijker (contact is gemakkelijk te leggen)
– nepnieuws
– tijdlijn is niet meer chronologisch

2. Blendle

De papieren krant – op de weekendeditie van de Volkskrant na – lees ik al een tijd niet meer. Blendle is, in combinatie met de premium-functie, namelijk perfect. Alle kranten op één plek en allemaal met een paar drukken op mijn smartphone. Met de premium-functie (€9,99 per maand) krijgt de gebruiker elke dag minstens 20 artikelen voorgeschoteld (drie gekozen door de redactie, de overigen bepaald met een algoritme), en leest het zo elke dag de beste en interessantste artikelen. Op zoek naar meer nieuws? Dan kun je elke krant doorspitten en betaal je per artikel een klein (<€1,00) bedrag.

Sinds het uitkomen van Blendle Premium lees ik ontzettend veel. Niet alleen de Volkskrant maar bijvoorbeeld ook Het Parool. Een enkele keer lees ik zelfs uit The New York Times of The Washington Post. Maar niet alleen lezen, ook luisteren! Enkele weken geleden startte Blendle namelijk met het inspreken van de premium-artikelen, een soort dagelijkse podcast. Naast het de artikelen hoor je ook de laatste headlines en het weer. Lekker voor bijvoorbeeld in de trein.

Helaas zit er voor de gebruiker ook een minpunt aan het gebruik van Blendle, want sinds 1 april 2017 zit NRC niet meer in het aanbod van Blendle. Ontzettend jammer, want ik las het graag.

Plus- en minpunten
+ haast al mijn favoriete kranten op één plek
+ Blendle Premium met minstens 20 artikelen per dag
+ niet alleen Nederlandse maar ook kranten uit de Verenigde Staten
+ Blendle Audio
– NRC mist
– de bijlagen in de weekendedities zien er op papier toch een stuk beter uit, terwijl dat bij de normale krant amper verschilt

3. Applicaties

Nieuws-applicaties zijn er in overvloed. Een kijkje in de Apple App Store hitlijst levert duidelijke favorieten op: NU.nl; NOS; De Telegraaf; AD, RTL Boulevard; NOS Teletekst(!) en de afsluiter RTL Nieuws. De overigen in de top tien zijn Twitter, Buurtpreventie en Reddit, maar die laat ik geheel buiten beschouwing.

Zelf gebruik ik twee applicaties: NOS en AD. De eerste voor het belangrijkste nieuws en de bijbehorende filmpjes, de laatste voor het dagelijkse sportnieuws en enkele columns.

Het fijne aan de NOS applicatie is het gemak. In een oogopslag zijn twee headlines te zien, vaak met het meest baanbrekende nieuws. Vervolgens een lange lijst met algemeen nieuws, gevolgd door binnenlands-, buitenlands-, economisch-, koningshuis-, tech- en cultuur en medianieuws. Onderin is er een apart kopje voor sport.

Plus- en minpunten
+ gemak (overzichtelijk met vaak goede foto’s)
+ headlines zijn direct duidelijk
+ lange lijst algemeen nieuws
– soms overdreven veel push-berichten
– video’s starten niet altijd even vlot

De applicatie van het Algemeen Dagblad gebruik ik uitsluitend voor columns en sport waardoor ik moeilijk een oordeel kan vormen. Het enige wat opvalt is dat het qua vormgeving precies lijkt op veel andere applicaties van De Persgroep (De Gelderlander Nieuws, Brabants Dagblad Nieuws en ED Nieuws). Dit zorgt voor gebruikersgemak en hoogstwaarschijnlijk minder kosten bij De Persgroep.

4. Televisie

De televisie gebruik ik voornamelijk voor films en series. De gebruikelijke televisiezenders bekijk ik zelden nog. Wanneer ik dat toch doe is het voor sport (voetbal, Formule 1, tennis, wielrennen) en programma’s met achtergrondinformatie over verschillende nieuwsitems. Voor mij zijn dat Pauw, Jinek en in mindere mate De Wereld Draait Door. Het NOS-journaal of RTL Nieuws kijk ik zelden.

Pauw en Jinek beschouw ik beiden even als hetzelfde. Naast naam, de presentator en het decor verschillen de programma’s wat betreft inhoud niet veel. Beiden zorgen voor de nodige achtergrondinformatie met (vaak) boeiende gasten. Terwijl Pauw en Jinek het wat kritischer aanpakken, pakt DWDD het wat luchtiger aan. Het betreft achtergrondinformatie die voor elke doelgroep gemakkelijk te begrijpen is. Toch blijven alle drie de programma’s doen waarvoor ik ze kijk: mij net wat meer informeren dan de nieuws-applicaties doen, ook nog eens met beeld. Het oog wil immers ook wat.

Plus- en minpunten
+ toegankelijk (het bied voor elke doelgroep elke uitzending wel wat)
+ achtergrondinformatie wat voor kijkers meer duidelijkheid schept
+ vaak kritisch (DWDD daargelaten)
+ het oog wilt ook wat
– vaak dezelfde gasten (hoeft niet altijd een minpunt te zijn, maar afwisseling is prettig)
– in de zomermaanden voor mijn gevoel gebrekkiger (komkommertijd)


Reflecteren volgens de STARR-methode

SituatieIn de douche kom ik vaak op ideeën en zo ook deze keer. Ik vond het leuk om eens te delen hoe ik mijn nieuws vergaar, want in deze tijd ervaren we enorm veel nieuws. Leuk om eens een top vier voor mezelf samen te stellen waarin ik, deels voor mezelf, uitzoek wat mijn top vier is.
TaakTwee á drie dagen lang ben ik op gaan letten hoe ikzelf mijn nieuws binnen krijg. Het begint 's morgens met Twitter waarbij ik het belangrijkste nieuws van de nacht voorbij zie komen. Vervolgens staat die applicatie de hele dag open en ververst automatisch, waarbij ik deze minstens elk uur wel even check. Vervolgens gaat de Blendle-app open waarbij ik op de premium-pagina uitkom. Eerst lees ik (bijna altijd alle drie) de 'Must Reads', waarna ik de rest van de artikeltjes aan me voorbij laat komen.

Zo kwam ik al snel op mijn eerste twee uit: Twitter en Blendle. Ik merkte dat daar gewoon zoveel informatie vanaf kwam waar ik iets mee kon.

De nieuws-applicaties zijn een goede derde. Dagelijks check ik ze een keer of vier - mits er niets bijzonders gebeurd. Op plaats vier zette ik de televisie. Een medium waar ik absoluut goede informatie vanaf krijg, maar zeker niet dagelijks.

De taak was dus uiteindelijk simpel: die top vier samenvatten en plus- en minpunten geven. Een duidelijk geheel voor zowel mezelf.
ActieHier kan ik nog heel uitgebreid alles herhalen wat beschreven staat in 'Taak', maar dat ga ik niet doen. Het is denk ik wel duidelijk.
ResultaatHet levert een stuk op waar we het in de groep best een tijd over gehad hebben, want creëer ik op deze manier geen bubbel voor mezelf? Op Twitter volg ik immers de mensen waar ik de informatie graag vanaf zie komen en zie ik daardoor de informatie vaak eenzijdig. Klopt deels, maar ik zoek regelmatig verhalen op die ze behandelen en kom zo op veel meer uit dan wanneer ik ze niet zou volgen.

Verder is door het algoritme van Blendle het nieuws op mij aangepast, iets wat volgens enkelen in de groep slecht zou kunnen zijn. Bij dat punt sluit ik me totaal niet aan. De krantenartikelen passen zich aan in interesses: zo krijg ik geen stukken te lezen over babyvoeding, maar juist wel weer over het immigratiebeleid van Trump. Het gaat puur om de verhalen die je krijgt; niet de informatie, waardoor je daar dus ook niet van in een bubbel geraakt. Vaak zijn de stukken ook belicht van twee kanten en dus enorm informatief.

ReflectieEen stuk wat niet direct een doel diende, naast een goede weergave van mijn nieuwsbronnen. Het uiteindelijke resultaat was een interessante discussie in de groep.