Het is een probleem waar alle studenten tegenaan lopen; het is zondagmiddag, je ligt met een kater op de bank en realiseert je dat je morgen een tentamen hebt. Je hebt nog geen boek opengeslagen en de paniek slaat lichtelijk toe.

De student leert tot in de vroege uurtjes, met liters koffie en de hoop op een krappe voldoende. Cafeïne en doorhalen lijken de beste opties, maar de Nederlandse student is ook niet vies van een pilletje voor de concentratie. Uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) blijkt namelijk dat 1 op de 4 studenten ADHD-medicijnen zoals ritalin en concerta slikt zonder doktersvoorschrift. “Het is heel gemakkelijk om aan de pillen te komen. Vaak worden ze door studenten doorverkocht”, vertelt studente Julia Boudesteijn (21), die zelf een tijd ritalin slikte vanwege haar ADD. Omdat de meeste gebruikers geen concentratiestoornis hebben, merkt Julia vaak dat er foute doseringen worden genomen. “Ik zie genoeg mensen die te veel in één keer nemen. Je merkt hoe snel ze afhankelijk van de medicijnen worden.”

Kaakschaatsen

Is het gevaarlijk is om ritalin te slikken zonder doktersvoorschrift? Volgens hoogleraar psychologie Leon Kenemans van de Universiteit Utrecht verschilt dat per persoon. “In principe is elk middel gevaarlijk dat niet is voorgeschreven. Bij ritalin is de meest voorkomende bijwerking een versnelde hartslag en hogere bloeddruk. Dat kan voor mensen met hartproblemen narigheid opleveren.” Voor Julia waren de bijwerkingen reden om te stoppen met het gebruik van het medicijn. Ze werd opgefokt en zat kaakschaatsend te studeren. “Het leek wel alsof ik strak stond.” Ze stopte met ritalin en merkte dat een frisse neus halen haar concentratie eigenlijk even goed deed. Ook haar cijfers gingen er niet ver op achteruit. “Het is geen groot verschil of ik een zeven haal of net een voldoende. Zolang ik het maar haal.”

Natuurlijk

De ADHD-medicatie is niet de meest gezonde oplossing, dus schieten alternatieven voor de pillen als paddenstoelen uit de grond. Bedrijven zoals Study Buddy, FLVX en Braincaps hebben studeerpillen op de markt gebracht met alleen maar natuurlijke stoffen. Zo’n studiepil bevat voornamelijk een hoop cafeïne en verschillende soorten vitamine B. Wimme Klaver, oprichter van Study Buddy en FLVX, zag de afgelopen jaren dat het gebruik van ritalin onder studenten flink steeg. “Ik ben op zoek gegaan naar een alternatief met natuurlijke ingrediënten. Iets waarvan je concentratie een boost krijgt en niet schadelijk of verslavend is.” Ook de bijwerkingen van de studiepillen zijn minder dan bij de ADHD-medicatie.

Hartkloppingen

Draagt deze oplossing dan helemaal geen problemen met zich mee? Tijdens het studeren meerdere bakken koffie of een energydrankje? Dat is traditie onder studerend Nederland. Toch blijken deze pillen bij sommige studenten ook hartproblemen te veroorzaken door te veel cafeïne-inname. “Toen ik de pillen voor de eerste keer innam maakte ik deze fout. Ik had twee pillen ingenomen en daarna flink wat koffie gedronken”, vertelt Julia de Visser (19). “Het was een hele nare ervaring, want mijn hart ging als een gek tekeer.” Dus onthoud dat je die pot koffie even laat voor wat het is.

Focus

Toch kunnen volgens Kenemans de cafeïnepillen veel minder kwaad dan ritalin of concerta. “Deze pillen zijn een soort cocktail van moleculen die mensen al in hun lichaam aanmaken.” Volgens de hoogleraar kan de stof soms inderdaad zorgen voor een verbeterd effect op de concentratie van studenten, maar dat zal niet al te hoog liggen. Toch is het belangrijk om de pillen goed te doseren en niet te veel cafeïne houdende dranken te drinken. Studente Didar Cevik (21) was overdreven gefocust toen ze na het innemen van de studiepillen energydrank had gedronken. “Ik ging een peuk roken en vier sigaretten later stond ik nog steeds diep in gesprek met iemand omdat ik zo gefocust was. Toch is het wel fijn dat ik met de studiepillen meer gedaan krijg in een korte tijd.”

Foto: Pixabay